Αντίδοτο στον υδροκεφαλισμό του στρατεύματος αναζητεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, σε μια προσπάθεια ο εξορθολογισμός που ξεκίνησε με το κλείσιμο στρατοπέδων ανά την Ελλάδα να μην περιοριστεί εκεί, αλλά να αγγίξει τον πυρήνα των προβλημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) που συνδέονται και με την παρωχημένη οργάνωση και διαχείριση του προσωπικού, ιδιαίτερα στο επίπεδο των ανώτατων αξιωματικών. Η συνολικότερη φιλοσοφία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια εντοπίζεται στην ανάγκη να αλλάξει η σημερινή εικόνα ανεστραμμένης πυραμίδας, με δυσανάλογα πολλούς αξιωματικούς σε σχέση με το «γρανάζι» των Ε.Δ. που είναι οι υπαξιωματικοί. Είναι ενδεικτικό, για παράδειγμα, ότι ο Στρατός Ξηράς (Σ.Ξ.) διαθέτει περίπου 20% λιγότερους υποστρατήγους από τον αμερικανικό στρατό που είναι ο μεγαλύτερος στο ΝΑΤΟ. Αν και το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει ο Σ.Ξ., παρατηρούνται αρρυθμίες και στους υπόλοιπους κλάδους. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή αντιστοιχεί ένας υποπτέραρχος ανά 10 μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.).
Αποστρατείες
Η πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού έγινε την Παρασκευή που πέρασε. Επειτα από εντολή του κ. Δένδια συνεδρίασε το Συμβούλιο Αρχηγών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Δημήτριο Χούπη και αποφάσισε την αποστρατεία συνολικά 47 ανώτατων αξιωματικών. Καταργήθηκαν συνολικά 23 θέσεις από τις 106 που αντιστοιχούσαν σε αντιστρατήγους και υποστρατήγους. Από τις 23 θέσεις οι 18 αντιστοιχούσαν σε υποστρατήγους. Τα καθήκοντα που αντιστοιχούσαν σε θέσεις υποστρατήγων ή αντιστρατήγων που καταργήθηκαν θα αναληφθούν από κατέχοντες άλλα πόστα.
Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής: Ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ (σήμερα αντιναύαρχος) θα αναλάβει και τα καθήκοντα του γενικού επιθεωρητή. Ενώ ο διοικητής της νεοσύστατης Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) με βαθμό αντιστρατήγου θα αναλάβει και το έργο της επίβλεψης του τρόπου με τον οποίο προχωράει η αναδιοργάνωση των στρατοπέδων. Πρόκειται, δηλαδή, για τον ανώτατο αξιωματικό που θα επιβλέπει τις συγχωνεύσεις των στρατοπέδων και τις μετακινήσεις του προσωπικού.
Την Παρασκευή αποστρατεύθηκαν αρκετοί αξιωματικοί και από το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) και την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.). Συγκεκριμένα, αποστρατεύθηκαν ένας αντιναύαρχος, επτά υποναύαρχοι και τρεις αρχιπλοίαρχοι, καθώς, επίσης, δύο αντιπτέραρχοι, έξι υποπτέραρχοι και τέσσερις ταξίαρχοι.
Το επόμενο βήμα περιλαμβάνει την προοπτική ενός ακόμη μεγαλύτερου ξεκαθαρίσματος στους βαθμούς ταξιάρχων και συνταγματαρχών, όπου υπάρχει σημαντική συμφόρηση, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι τηρείται ευλαβικά η προαγωγή απάντων, ακόμη και αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, πέρα, βεβαίως, από τα τυπικά προσόντα που διαθέτουν εξ ορισμού οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.
Χαρακτηριστικοί του «ξεχειλώματος» είναι οι απόλυτοι αριθμοί των συνταγματαρχών. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν περίπου 1.800 συνταγματάρχες στις τάξεις του Σ.Ξ., ενώ οι προβλεπόμενες θέσεις με βάση την υφιστάμενη μορφή του στρατεύματος δεν ξεπερνούν τις 585. Δεδομένου ότι οι συνταγματάρχες είναι ουσιαστικά η δεξαμενή από την οποία στη συνέχεια θα προαχθούν για να αναλάβουν θέσεις σε μείζονες διοικήσεις οι επόμενοι ηγέτες του στρατεύματος, εξετάζεται να υπάρξει και κάποια αξιολόγηση επί πολύ συγκεκριμένων δεξιοτήτων. Οπως για παράδειγμα να μην μπορεί να γίνει διοικητής μείζονος σχηματισμού κάποιος ανώτατος αξιωματικός που δεν έχει τη δυνατότητα να μιλάει αγγλικά.
Η αναλογία
Το μέγεθος του προβλήματος γίνεται αντιληπτό όταν φτάσει κάποιος στη βάση της ανεστραμμένης πυραμίδας. Ιδεατή αναλογία αξιωματικών προς υπαξιωματικούς υπολογίζεται ότι είναι το σχήμα 1 προς 9. Στον Ελληνικό Στρατό ο εξισωτισμός των τελευταίων δεκαετιών, που προβλέπει την ιεραρχική εξέλιξη ακόμη και των υπαξιωματικών, έχει οδηγήσει σε μια αναλογία η οποία πλησιάζει το 1 προς 1. Ζητήματα τέτοια αντιμετωπίζουν και πιο εξελιγμένες Ενοπλες Δυνάμεις, ωστόσο στις ελληνικές το πρόβλημα είναι οξύτατο. Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας μελετάται πώς θα υπάρξει πλήρης διαχωρισμός των καθηκόντων μεταξύ αξιωματικών και υπαξιωματικών. Οι υπαξιωματικοί θα πρέπει να έχουν υπό την ευθύνη τους το σύνολο των λειτουργικών ζητημάτων της μονάδας, χωρίς να τα εγκαταλείπουν από τη στιγμή που προάγονται σε ανθυπολοχαγούς. Μελετάται πώς θα υπάρξει μια επιστροφή στο μοντέλο του ανθυπασπιστή ως καταληκτικού βαθμού για όλους τους υπαξιωματικούς, χωρίς φυσικά να επηρεάζεται οποιοδήποτε από τα μισθολογικά και άλλα οφέλη που συνδέονται με τα χρόνια υπηρεσίας τους στην πατρίδα.
Σκοπός είναι να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στο μονοπάτι καριέρας των υπαξιωματικών, οι οποίοι θα συγκροτούν ένα σώμα με διακριτές αρμοδιότητες και θέση μέσα στο στράτευμα. Οι μεταρρυθμίσεις στον τρόπο προαγωγής στο στράτευμα, καθώς και της αναδιάρθρωσης των οργανικών θέσεων που πλέον θα στελεχώνονται από περιορισμένο αριθμό ανώτατων αξιωματικών, δεν είναι ξεκομμένες από την παράλληλη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την κατάργηση και συγχώνευση μονάδων ανά τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φάση κατάργησης μονάδων ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου (έκλεισαν τα πρώτα δέκα στρατόπεδα), ενώ το όριο και για τη δεύτερη φάση είναι η 31η Μαρτίου.
Οι αριθμοί
20% λιγότερους υποστρατήγους από τον αμερικανικό στρατό, που είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, έχει ο Στρατός Ξηράς της Ελλάδας.
1 υποπτέραρχος ανά 10 μαχητικά, η αντιστοιχία στην Πολεμική Αεροπορία.
47 ανώτατοι αξιωματικοί αποστρατεύθηκαν με απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Επιτελείων (ΣΑΓΕ).
18 από τις 23 θέσεις που καταργήθηκαν αντιστοιχούσαν σε υποστρατήγους.
1 προς 9 θεωρείται η ιδεατή αναλογία αξιωματικών – υπαξιωματικών στον Ελληνικό Στρατό.
1 προς 1 είναι περίπου η αντίστοιχη αναλογία σήμερα.
ΠΗΓΗ: https://www.kathimerini.gr