13.3 C
Athens
Σάββατο, 4 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕθελοντές Μακράς Θητείας: Συνεχίζεται η Μισθολογική Αδικία, δεν προβλέφθηκε κονδύλιο στον προϋπολογισμό

Εθελοντές Μακράς Θητείας: Συνεχίζεται η Μισθολογική Αδικία, δεν προβλέφθηκε κονδύλιο στον προϋπολογισμό

Του Ειδικού Συνεργάτη,

Οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μισθολογική αδικία, παρά τις  νομοθετικές ρυθμίσεις που προέβλεψαν την αναβάθμιση των βαθμών τους. Το ζήτημα παραμένει άλυτο, καθώς οι ρυθμίσεις αυτές δεν αποτυπώθηκαν πλήρως στο μισθολογικό τους πλαίσιο.

Οι Νομοθετικές Ρυθμίσεις

Με τον Νόμο 5018/2023 (ΦΕΚ Α’ 25, «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις»), θεσπίστηκε η προαγωγή των ΕΜΘ στον βαθμό του Υπολοχαγού, με δυνατότητα απόδοσης αποστρατευτικού βαθμού Λοχαγού. Ωστόσο, αυτή η ρύθμιση δεν συνοδεύτηκε από την ανάλογη μισθολογική αντιστοίχιση.

Στη συνέχεια, με την τροπολογία του Νόμου 5036/2023 (ΦΕΚ Α’ 77, «Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας»), επιχειρήθηκε η επίλυση της μισθολογικής εκκρεμότητας. Όμως, η ρύθμιση βασίστηκε στο προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο που προέβλεπε την αποστρατεία με βαθμό Ανθυπολοχαγού, αφήνοντας εκτός την μισθολογική αντιστοίχιση για τον βαθμό Υπολοχαγού και του Λοχαγού.

Το Υφιστάμενο Πρόβλημα

Η υφιστάμενη νομοθεσία εξακολουθεί να δημιουργεί μια ουσιώδη αντίφαση. Παρόλο που οι ΕΜΘ αποστρατεύονται με τον βαθμό του Λοχαγού, συνεχίζουν να αμείβονται με μισθολογικά κλιμάκια του Ανθυπολοχαγού, γεγονός που υποβαθμίζει την πραγματική αξία της υπηρεσίας και της εμπειρίας τους.

Η Αναγκαιότητα Αναθεώρησης

Για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας, απαιτείται άμεση νομοθετική παρέμβαση, που θα αντιστοιχίσει τα μισθολογικά κλιμάκια με τον βαθμό που φέρουν οι ΕΜΘ, τόσο κατά την ενεργό υπηρεσία όσο και μετά την αποστρατεία. Μια τέτοια αναθεώρηση δεν θα αποκαταστήσει μόνο τη δικαιοσύνη, αλλά θα ενισχύσει και την αναγνώριση της προσφοράς τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Συμπέρασμα

Η μισθολογική αποκατάσταση των ΕΜΘ είναι ζήτημα ουσίας και δικαιοσύνης. Η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου, αναγνωρίζοντας πλήρως τους βαθμούς και την πολύχρονη προσφορά των ΕΜΘ, διασφαλίζοντας έτσι την ισοτιμία και την ενίσχυση του ηθικού τους.