Δεκάδες χιλιάδες προβολές, αλλά και αναπαραγωγές σε ιστοσελίδες και ιστολόγια, έχει συγκεντρώσει βίντεο στο YouTube, που κοινοποιείται επιπλέον και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με θέμα τον ισχυρισμό πως τον Οκτώβριο του 2020 έχουν τραυματιστεί σοβαρά Έλληνες στρατιώτες στον Έβρο από πυρά Τούρκων. Ωστόσο, αυτές οι πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Τις πληροφορίες μετέφερε σε βίντεό του ο Γιώργος Παπαγεωργίου στο κανάλι YouTube Nyxtobaths Νυχτοβάτης, ενώ το βίντεο αναπαρήχθη και σε ιστοσελίδες.
Παραδείγματα: katohika.gr, greeknewsondemand.com, loutrakiodusseas.blogspot.com, scripta—manent.blogspot.com, στη σελίδα Facebook REALPressGR.
Τι αναφέρθηκε;
Ο ομιλητής στο από 14/10/2020 βίντεό του αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Είδατε τον τίτλο του σημερινού live… και πρέπει να σας πω ότι διασταυρωμένες πληροφορίες μου μέσα από το στράτευμα μιλάνε για σοβαρά τραυματισμένους Έλληνες στρατιώτες από πυρά Τούρκων στρατιωτών. Ευθεία [sic] πυρά […] Και δε μιλάμε για έναν στρατιώτη… […] Αποκρύπτεται από τα μέσα μαζικής εξαπάτησης αυτή η είδηση, αλλά νομίζω είναι αυτό που αναγκάζει αύριο τον πρωθυπουργό να πάει, γυρνώντας από τις Βρυξέλλες, απευθείας στον Έβρο.
Γιώργος Παπαγεωργίου, 14 Οκτωβρίου 2020 στο YouTube
Υπάρχουν τραυματίες στρατιώτες, Έλληνες, στον Έβρο από ευθεία [sic] πυρά Τούρκων. […] Οι πληροφορίες μου είναι μέσα από το στράτευμα – θα πω απλά “τις μεταδίδω με επιφύλαξη”, αλλά θεωρώ ότι είναι αλήθεια γιατί αυτές οι πηγές πάντα μου δίνουνε πληροφορίες σωστές.
Δεν είναι χθεσινό, είναι εδώ και μέρες. Τούρκοι βάλλουν στο ψαχνό από την απέναντι πλευρά, μόλις γίνουνε θεατοί Έλληνες στρατιώτες στον Έβρο. Απλά έτυχε χθες, τώρα, να έχουμε και τραυματίες!
Η Ευρώπη, οι Γερμανοί, και η ελληνική πολιτική ηγεσία είναι ακόμα στα ευχολόγια, στις ανακοινώσεις – κι “εντάξει, ναι”, “θα θέσουμε το ζήτημα”.
Αληθεύει;
Κατά το διάστημα που αναφέρεται (τις ημέρες πριν την 14η Οκτωβρίου 2020, η πληροφορία συγκεκριμένα για σοβαρούς τραυματισμούς φέρεται να προέρχεται από τις 13 Οκτωβρίου) δεν έλαβε δημοσιότητα καμία τέτοια πληροφορία, για “ευθέα πυρά” και “σοβαρούς τραυματισμούς στρατιωτών”, ενώ καμία έκτακτη διπλωματική ενέργεια δεν παρατηρήθηκε με αυτήν τη θεματολογία, ούτε και έσπευσε στον Έβρο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, όπως, κατά τον ομιλούντα, επρόκειτο να συμβεί στις 15 Οκτωβρίου. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δημοσιεύσει από τις Βρυξέλλες βίντεο δηλώσεών του ενόψει της Συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χωρίς ουδέποτε να προκύπτουν πληροφορίες για σχεδιαζόμενη ή πραγματοποιηθείσα εσπευσμένη μετάβαση στην Ελλάδα, κίνηση που θα συνιστούσε σημαντικό δημοσιογραφικό θέμα.
Σύμφωνα με την διεύθυνση επικοινωνίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τα γραφεία τύπου του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΣ, με τα οποία επικοινωνήσαμε, «δεν έχει αναφερθεί περιστατικό τραυματισμού προσωπικού, όπως συμβαίνει κατά πάγια τακτική και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις».
Καμία άλλη πληροφορία δεν έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο ή από άλλη δημοσιογραφική πηγή, ούτε εντοπίζεται οποιαδήποτε σχετική αναφορά στην εγχώρια ή διεθνή ειδησεογραφία. Ένα τέτοιο τόσο σοβαρό ζήτημα, εφόσον αλήθευε, θα είχε ασφαλώς αποτελέσει βασικό ειδησεογραφικό, διπλωματικό και διεθνές θέμα της επικαιρότητας. Δεν έχει καταγραφεί κανένα αξιόπιστο στοιχείο ή πληροφορία για επιβεβαίωση ενός τόσο βαρέος ισχυρισμού.
Συνοψίζοντας, δεν εντοπίζεται κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει με οποιονδήποτε τρόπο πως τον Οκτώβριο του 2020 είχαμε «σοβαρά τραυματίες Έλληνες στρατιώτες στον Έβρο από πυρά Τούρκων».
Θοδωρής Δανιηλίδης
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
ΠΗΓΗ: https://www.ellinikahoaxes.gr/