To Στρατηγείο του Κουτσόχερου θα ελέγχει τον εναέριο χώρο της Β. Μακεδονίας – Αναβαθμίζεται ο ρόλος της 110 Π.Μ.
Του Πάνου Γαρουφαλιά
Η επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια φαίνεται πως ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την περεταίρω αναβάθμιση τόσο της 110 Π.Μ. όσο και τον ρόλο του Αεροπορικού Στρατηγείου του Κουτσόχερου, το οποίο πλέον αναμένεται να επιτηρεί ακόμη μεγαλύτερο χώρο από αέρος καθώς θα έχει στην ευθύνη του και τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας σε 24ωρη βάση. Ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με το Ζόραν Ζάεφ υπέγραψαν σχετική συμφωνία για την «αστυνόμευση» του εναερίου χώρου της γειτονικής χώρας από την Ελλάδα, στο πλαίσιο της νατοϊκής συνεργασίας. Αυτή η διμερής συνεργασία των δύο χωρών ενεργοποιείται άμεσα και ήδη υπάρχει ο σχεδιασμός για το πως και από ποια αεροδρόμια θα σηκώνονται τα ελληνικά αεροσκάφη προκειμένου να κάνουν επιτήρηση του εναερίου χώρου της Β. Μακεδονίας.
Σε 24ωρη βάση η παρακολούθηση του εναερίου χώρου από το Κουτσόχερο – Η αναβάθμιση της 110 Π.Μ. διασφαλίζει ακόμη περισσότερο τα βόρεια σύνορα της χώρας μας – Από ποια αεροδρόμια θα σηκώνονται τα ελληνικά αεροσκάφη για επιτήρηση του εναερίου χώρου της Β. Μακεδονίας
«Αστυνόμευση» από Κουτσόχερο
Μετά από 33 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) το 2014 μεταφέρθηκε στο πρώην ΝΑΤΟϊκό αεροπορικό υπερσύγχρονο υπόγειο στρατηγείο στο Κουτσόχερο της Λάρισας. Η μετεγκατάσταση του ΕΚΑΕ στις νέες υπόγειες εγκαταστάσεις του πρώην CAOC 7 χρηματοδοτήθηκε από το ΝΑΤΟ.
Από τότε αναβαθμίστηκε ο ρόλος του αεροπορικού Στρατηγείου το οποίο εδρεύει στο Κουτσόχερο καθώς από εκεί επιτηρούνταν ο ελληνικός εναέριος χώρος με όλα τα ραντάρ που είναι διάσπαρτα στην ελληνική επικράτεια. Τώρα που ο ρόλος του στρατηγείου αναβαθμίζεται εκ νέου, καθώς εκτός του εναερίου χώρου της Ελλάδας θα επιτηρεί σε 24ωρη βάση και τον αντίστοιχο της Βόρειας Μακεδονίας. Μάλιστα -σύμφωνα με όσους γνωρίζουν την κατάσταση- φαίνεται πως δεν αναμένεται να γίνουν αλλαγές σε ραντάρ ούτε προσθήκη νέων καθώς τα υπάρχοντα μπορούν να «δουν» το χερσαίο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας.
Τα αεροσκάφη για την επιτήρηση
Η διαδικασία σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο υπάρχει ήδη. Στα αεροδρόμια της πολεμικής αεροπορίας στη χώρα υπάρχει καθημερινά επιφυλακή για αεροσκάφη στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής συμμαχίας. Όταν θα κρίνεται από το κέντρο του Κουτσόχερου χρήσιμη η απογείωση αεροσκαφών αυτά τα αεροσκάφη θα απογειώνονται από τα αεροδρόμιο που βρίσκονται. Αυτό μπορεί να γίνει είτε από την 110 Π.Μ. στη Λάρισα, είτε από την 111 Π.Μ. της Αγχιάλου είτε από τον Άραξο και την Ανδραβίδα. Μάλιστα στρατιωτικές πηγές έλεγαν στην larissanet ότι τα ελληνικά αεροσκάφη από όποιο από τα παραπάνω αεροδρόμια απογειωθούν δεν θα χρειαστούν παρά μόνο μερικά λεπτά για μπουν στο εναέριο χώρο της Β. Μακεδονίας.
Αναβαθμίζεται ο ρόλος της 110 Π.Μ.
Το αεροδρόμιο της 110 Π.Μ. είναι το πιο κοντινό στα σύνορα με την Β. Μακεδονία, παρατηρούν εύστοχα πολλοί ειδικοί που γνωρίζουν από γεωπολιτική. Με αυτό το πρίσμα εξηγείται ακόμη καλύτερα η «εμμονή» των Αμερικανών για την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Λάρισας που σε πρώτη φάση μεταφράστηκε με την μεταστάθμευση των στρατιωτικών drone των ΗΠΑ που καθημερινά επιχειρούν στην γύρω περιοχή. Μάλιστα εκτιμούν ότι αυτή η συνεργασία σε ένα βάθος χρόνου θα επεκταθεί και με την αναβάθμιση των υποδομών σε επόμενη φάση (νέοι χώροι στάθμευσης αεροσκαφών, πιθανόν), ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για μεγαλύτερη εμπλοκή από την πλευρά του ΝΑΤΟ. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η επίσκεψη Τσίπρα ανοίγει διάπλατα τον δρόμο σε μια τέτοια κατεύθυνση.
Από την άλλη, η περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου και της ισχύος της 110 Π.Μ. διασφαλίζει ακόμη περισσότερο τον εναέριο χώρο στα βόρεια σύνορά μας. Κάτι που φαίνεται να ικανοποιεί την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.