Ίσως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζετε αλλά στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου υπάρχει ο αριθμός τηλεφώνου του Χουλουσί Ακάρ, του Τούρκου υπουργού Άμυνας. Τώρα θα πείτε πώς βρέθηκε το κινητό τηλέφωνο του Τούρκου υπουργού στο γραφείου του Έλληνα υπουργού στο Πεντάγωνο; Είχαν συναντηθεί προ μηνών στις Βρυξέλλες σε μια σύνοδο του ΝΑΤΟ και ο… «πονηρός» Ακάρ ζήτησε το τηλέφωνο του κ. Παναγιωτόπουλου: «Δώσε μου το τηλέφωνό σου και εγώ θα σου δώσω το δικό μου, σε περίπτωση που χρειαστεί». Έτσι έκανα και με τον Βαγγέλη», του είπε ο Ακάρ και έβγαλε από την τσέπη του μια carte visite με το απόρρητο κινητό τηλέφωνό του και του την έδωσε.
Από τότε υπήρξαν πολλές «περιπτώσεις ανάγκης», στα ελληνοτουρκικά σύνορα με απόπειρα εισβολής προσφύγων στον Έβρο, με την κρίση του Oruc Reis, με τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, και όμως κανείς ποτέ δεν σήκωσε το τηλέφωνο να τηλεφωνήσει στον άλλον για να αποτρέψει μια κρίση. Αν ρωτάτε ποιον «Βαγγέλη», εννοεί ο Ακάρ, σας πληροφορώ ότι εννοεί τον ναύαρχο έ.α.. Αποστολάκη τελευταίο υπουργό Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ και επίτιμο αρχηγό ΓΕΕΘΑ.
Θα μου πείτε, δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας – έστω υποτυπώδης – ανάμεσα στις δύο χώρες; Υπάρχει, αλλά όχι με κινητά τηλέφωνα, τα οποία τα δίνει ο ένας υπουργός στον άλλον όταν συναντώνται στους διαδρόμους του ΝΑΤΟ, ούτε βεβαίως με τις λεγόμενες hotlines απευθείας επικοινωνίες που έχουν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ (Κωνσταντίνος Φλώρος και Γιασάρ Γκιουλέρ) στα γραφεία τους. Όσες φορές χρειάστηκε να μιλήσει απευθείας η Αθήνα με την Άγκυρα (και αντίστροφα) μίλησε μέσω των επιτελείων. Α, να μην παραλείψω να σας πω ότι συνεχίζονται στο ΝΑΤΟ οι συνομιλίες για την καθιέρωση γραμμής αποσυμπίεσης εντάσεως μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.