13.3 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣυνέντευξη του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα στο kranosgr

Συνέντευξη του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα στο kranosgr

Του Ηλία Προύφα

Συνέντευξη στο kranosgr, παραχώρησε ο τ. Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, νυν Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτριος Βίτσας, ο οποίος μίλησε για την πολιτική κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις κάλπες, για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία καθώς και για την τριετή θητεία του στο Υπουργείο Άμυνας.


Κύριε Υπουργέ λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις εκλογές, πως διαμορφώνεται κατά τη γνώμη σας η πολιτική κατάσταση. Είναι αντιστρέψιμο το κλίμα και σε ποιο βαθμό;

Πιστεύω στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι επειδή μου το επιτάσσει η κομματική μου ταυτότητα. Αλλά επειδή πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να ολοκληρώσει την έξοδο από την περίοδο της κρίσης. Στην πολιτική ζωή της Ελλάδας πάντα υπήρχαν δύο μεγάλα πολιτικά στρατόπεδα. Το προοδευτικό, που σε αυτή την ιστορική φάση έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία και το συντηρητικό που έχει κορμό τη ΝΔ. Η ΝΔ δεν Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν μάχεται μόνο απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και σε ένα σύστημα οικονομικών συμφερόντων που ελέγχει και τα περισσότερα μίντια. Απέναντι σε ένα οικονομικό και μιντιακό κατεστημένο.


Πόσο πιθανό είναι να οδηγηθούμε σε κάλπες ξανά το Δεκαπενταύγουστο;

Η ΝΔ επιλέγει να εκβιάσει τον Ελληνικό λαό. Προεξοφλεί ότι θα είναι η πρώτη πολιτική δύναμη των εκλογών και ζητάει αυτοδυναμία για να μην οδηγηθεί ξανά η χώρα σε εκλογές. Τι άλλο κάνει; Λέει στο ΚΙΝΑΛ, “ αν θέλετε να σχηματίσουμε Κυβέρνηση συνεργασίας καλώς, ψήφο ανοχής δεν θα δεχτούμε”.

Η ΝΔ έχει “αλλεργία” στην απλή αναλογική, έχει μια πολιτική αποστροφή προς την ισότιμη ψήφο όλων των πολιτών. Και όχι μόνο, δεν πιστεύει ότι είμαστε όλοι ίσοι και πρέπει να έχουμε ίσες ευκαιρίες. Δεν θυμόμαστε τις δηλώσεις του κύριου Μητσοτάκη για τον ψυκτικό από το Περιστέρι; Τις πρόσφατες δηλώσεις για σχολεία δύο και τριών ταχυτήτων που θα έχουν άλλη διδακτέα ύλη ανάλογα με την περιοχή που βρίσκονται; Δεν είναι απλά τα πράγματα εδώ. Υπάρχει ένα πισωγύρισμα σε θέματα Δημοκρατίας που είχαν λυθεί με την μεταπολίτευση.

Γιατί να επιλέξει κάποιος ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία;

Το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το σχέδιο μιας Ελλάδας που πηγαίνει μπροστά. Εμείς διεκδικούμε την θετική ψήφο του ελληνικού λαού με το πρόγραμμά μας. Δεν μιλάμε γενικά για ανάπτυξη, αλλά για ανάπτυξη που θα έχει στο επίκεντρό της τη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας. Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για το πόσο και πως θα μειωθεί η φορολογία, με επίκεντρο αυτούς που έχουν σηκώσει τα περισσότερα βάρη τα τελευταία 10 χρόνια. Λέμε συγκεκριμένα πόσο και πότε θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Θα πάει στα 700 το 2020, στα 751 το 2021 και από εκεί και μετά θα καθορίζεται από τις συλλογικές συμβάσεις.
Από την άλλη τι λέει η ΝΔ; Λέει “θα δούμε”. “Θα μειώσουμε τη φορολογία”, πόσο και πότε δεν λένε. Θα φέρουν ανάπτυξη λένε, τι ανάπτυξη, με επίκεντρο τον εργαζόμενο και την κοινωνία ή προς όφελος της ολιγαρχίας που τους στηρίζει; Η ΝΔ αποφεύγει συστηματικά να μιλήσει για το πολιτικό της σχέδιο, αλλά εκφάνσεις του “ξεφεύγουν” από στελέχη της και από τον αρχηγό της. Γιατί δεν λένε ανοικτά στον κόσμο τι θέλουν να κάνουν με τα ασφαλιστικό και τις συντάξεις; Φωνάζουν συνθήματα και δεν εξηγούν το σχέδιό τους για να μπορούν να πουν μετά ότι τα έλεγαν και προεκλογικά. Γι αυτό και δεν διεκδικούν θετική ψήφο, διεκδικούν ψήφο διαμαρτυρίας στο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς λέμε για το ασφαλιστικό πολύ συγκεκριμένα ότι πρέπει να διασφαλίζονται από το  κράτος οι δύο πυλώνες, δηλαδή η κύρια και η επικουρική ασφάλιση και να μην τζογάρονται τα λεφτά των ασφαλισμένων από ιδιωτικές εταιρίες και βέβαια να παραμένει η δυνατότητα του τρίτου πυλώνα, για όποιον θέλει, να δημιουργήσει ένα αποταμιευτικό ή συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για να αυξήσει το ποσό των αποδοχών του ή να λάβει ένα ποσό εφάπαξ.

Φοβάστε ότι το καλοκαίρι θα είναι θερμό με την Τουρκία;

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση θα θίγει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Πέρα από αυτό όμως έχουμε πετύχει ήδη πράγματα ώστε να μην χρειαστεί να βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση. Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια και η γεωπολιτική της ισχύς είναι σημαντικά αναβαθμισμένη σε σχέση με το παρελθόν. Η συμφωνία των Πρεσπών έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση να μην το ξεχνάμε. Και βέβαια, μαζί με την Κύπρο, πετύχαμε για πρώτη φορά να υπάρχει σαφής στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα και μάλιστα με τη λήψη συγκεκριμένων πρακτικών μέτρων.

 Διατελέσατε για 3 χρόνια Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Τι θα πρέπει να θυμούνται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από τη θητεία σας στο Υπουργείο;

Το σημαντικότερο ήταν ότι δουλέψαμε με πυρήνα και βασικό άξονα τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Εξασφαλίσαμε ότι όχι μόνο δεν θα είχαν νέες μισθολογικές περικοπές, κάτι που απαιτούσαν οι θεσμοί, αλλά ότι σταδιακά θα αποκατασταθούν οι απώλειες εισοδήματος που υπέστησαν την εποχή της κρίσης. Αυτό είναι ίσως το πιο κρίσιμο, γιατί όλοι καταλαβαίνουμε την θετική ή αρνητική επίδραση που έχει στο ηθικό του στελέχους των ενόπλων δυνάμεων η έμπρακτη αναγνώριση της υπηρεσίας τους και είναι γεγονός ότι τα στελέχη χτυπήθηκαν πολύ την περίοδο 2010-2015. Ενισχύσαμε τους θεσμούς εκπροσώπησης των στελεχών, γιατί ο στρατιωτικός είναι πάνω από όλα πολίτης, πάντα βέβαια με σεβασμό στην ιεραρχία και το καθήκον. Ιδρύσαμε τα γραφεία νομικής υποστήριξης των στελεχών. Αυτά, μάλιστα, τα πετύχαμε χωρίς να αυξήσουμε τον συνολικό αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας, με τη σκέψη ότι το ελάχιστο χρέος μας ήταν να κάνουμε το παν για να αξιοποιείται στο μέγιστο κάθε ευρώ του φορολογούμενο που πηγαίνει στην άμυνα.