13.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΜείωση αξιωματικών, αύξηση υπαξιωματικών

Μείωση αξιωματικών, αύξηση υπαξιωματικών

Ολες οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στην «Ατζέντα 2030» για τη ριζική αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων

Σχέδιο μείωσης των θέσεων αξιωματικών και αύξησης του αριθμού των υπαξιωματικών επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, σε συνδυασμό με κλείσιμο στρατιωτικών μονάδων. Ολες οι αλλαγές περιλαμβάνονται στην «Ατζέντα 2030» για τη ριζική αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρόκειται για δομικές αλλαγές τις οποίες ο Νίκος Δένδιας χαρακτηρίζει ως τη «μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων». Ειδικότερα, ο υπουργός Αμυνας παραπέμπει σε ένα νέο οργανωτικό μοντέλο, το οποίο, όπως είπε σε πρόσφατη ομιλία του στον Ροταριανό Ομιλο Αθηνών, θα προσομοιάζει σε «διεθνή πρότυπα» ως προς την αναλογία αξιωματικών με υπαξιωματικούς και τη δημιουργία Σώματος Υπαξιωματικών, κάνοντας παραλληλισμούς με τα πρότυπα των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε μια διαφορετική δομή στο επαγγελματικό μας προσωπικό. Λιγότερες θέσεις αξιωματικών. Διαφορετική καριέρα για τους υπαξιωματικούς» είπε στην ομιλία του, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Θα έχετε δει όλες τις ξένες ταινίες, ιδίως στον αμερικανικό στρατό.

Σε αυτό παίρνουμε υπόδειγμα από αυτούς. Ποιος διοικεί τη μικρή μονάδα, τον λόχο, τη διμοιρία του, ο αρχιλοχίας. Ο ανθυπολοχαγός είναι ένας ψάρακας, ο οποίος εμφανίζεται, πάει στη μονάδα, δεν ξέρει τίποτα.

Ποιος του βγάζει το γράσο από τα μάτια, όπως και στους νεοσύλλεκτους; Ο μόνιμος υπαξιωματικός, αυτός είναι. Η βάση της μονάδας. Κι αυτός είναι εκεί. Εμείς αυτό δεν το έχουμε. Θα το φτιάξουμε, θα αλλάξουμε τη Σχολή, θα χρησιμοποιήσουμε τους υπαξιωματικούς μας, θα δημιουργήσουμε μια στέρεη βάση μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή. Αξιωματικός και υπαξιωματικός στον Ελληνικό Στρατό είναι αναλογία ένα προς ένα. Το διεθνές στατιστικό είναι 1 προς 9. Δεν πάμε έτσι κάπου».

Εκανε λόγο, επίσης, για μείωση του κόστους μισθοδοσίας, τονίζοντας πως «ελαττώνοντας τους αριθμούς των αξιωματικών, ελαττώνοντας τις μονάδες, τα λεφτά που θα μας περισσέψουν, υπολογίζουμε 30% της μισθοδοσίας, θα τα χρησιμοποιήσουμε για να αυξήσουμε τους μισθούς των υπολοίπων. Γιατί με τους μισθούς που δίνουμε, η Σχολή Ευελπίδων είχε 64% κενά στην τελευταία εισαγωγή».

Λουκέτο σε 132 στρατόπεδα

Ως προς την ελάττωση των μονάδων που προανήγγειλε, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έδωσε και άλλες ειδήσεις στη συγκεκριμένη ομιλία. «Θα αλλάξουμε πλήρως την πυκνότητα των μονάδων. Αυτή τη στιγμή οι μονάδες του Ελληνικού Στρατού έχουν πυκνότητα 27%, είναι κωμικό. Θα φτάσουμε στους επόμενους 24 μήνες στην πυκνότητα στο 70% Πώς; Κλείνοντας στρατόπεδα, συγχωνεύοντας μονάδες».

Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που έχει συζητηθεί ξανά στο παρελθόν, ωστόσο ο Νίκος Δένδιας έδωσε και συγκεκριμένους αριθμούς, προαναγγέλλοντας πως «θα κλείσουμε 132 στρατόπεδα από τα 831 που έχουμε», διευκρινίζοντας, μάλιστα, ότι συγχωνεύσεις και λουκέτα θα υπάρξουν σε μονάδες και των τριών Κλάδων.

Προανήγγειλε, επίσης,  αλλαγές και στη στρατιωτική Δικαιοσύνη, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το Ναυτοδικείο Ιωαννίνων, το οποίο, κατά δήλωσή του, «τον περσινό χρόνο δίκασε 5 υποθέσεις, όμως ο ελληνικός λαός πληρώνει 8 μισθοδοσίες». Δεν κατέστη σαφής, ωστόσο, ο σχετικός σχεδιασμός δεδομένου ότι το συγκεκριμένο Ναυτοδικείο καλύπτει όλη τη Δυτική Ελλάδα και τα Επτάνησα, δικάζοντας υποθέσεις και του Λιμενικού και, παράλληλα, λειτουργεί και ως Στρατοδικείο και Αεροδικείο.

Αντίδραση ΠΑΣΟΚ

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προκάλεσε την αντίδραση του Τομέα Αμυνας του ΠΑΣΟΚ, που σε ανακοίνωσή του τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι ο Νίκος Δένδιας «μαρτύρησε την άσχημη κατάσταση της στελέχωσης των μονάδων μας, εξαγγέλλοντας μάλιστα μείωση της εθνικής ισχύος μας».

«Δεν ήταν αρκετή η μέχρι τώρα παθητική απαξίωση του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων από την κυβέρνηση, μέσω της απραξίας της, ήρθε η ενεργητική απαξίωσή τους, μέσω της μείωσης του στρατεύματος, δήθεν για την εξοικονόμηση πόρων», σχολιάζει, καταλήγοντας πως «οδεύουμε προς την πλήρωση των προϋποθέσεων για μείωση της αμυντικής μας ικανότητας, με άμεση απόρροια την περιορισμένη δυνατότητα στήριξης της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, με απώτερο στόχο την περιορισμένη επήρειά μας κυρίως στο Αιγαίο».

ΠΗΓΗ: https://www.tanea.gr