To Ισραήλ όχι μόνο μπορεί να εκτοξεύει πυραύλους σε όλες τις κατευθύνσεις, αλλά και να τους εξάγει ταυτόχρονα.
Η εγχώρια βιομηχανία του Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν εφοδιάσει τον Ισραηλινό Στρατό με τόσα όπλα που, εν ώρα πολέμου, μπορεί να εξάγει, αλλά και να βάζει με Χεζμπολάχ, Χαμάς και άλλες ομάδες σε Συρία, Ιράκ και Υεμένη ταυτόχρονα.
Αυτό σημειώνει ρεπορτάζ των New York Times, τη στιγμή που ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, δηλώνει ότι «Δεν σταματάμε, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζουμε σχέδια για τις επόμενες φάσεις» εναντίον του Λιβάνου.
«Δεν θα ξεμείνει από [όπλα], γιατί στη Μέση Ανατολή, δεν μπορείς να ξεμείνεις από όπλα», δήλωσε ο Γιεχοσούα Καλίνσκι, ειδικός στρατιωτικής τεχνολογίας στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ. «Οι στρατιωτικοί ιθύνοντες γνωρίζουν πώς να υπολογίζουν την ποσότητα των όπλων που χρειάζονται και τι θα πρέπει να έχουν στο απόθεμα, γιατί σε αυτή τη ζούγκλα πρέπει να είσαι δυνατός».
Ο ειδικός εκτιμά ότι ο Σιδερένιος Θόλος (αντιπυραυλικό σύστημα του Ισραήλ) έχει αναχαιτίσει το 75% των 9.300 ρουκετών της Χεζμπολάχ από τις 8 Οκτωβρίου 2023. Την ίδια στιγμή όμως αναλυτές υπολογίζουν ότι η μαχητική οργάνωση έχει αποθηκεύσει από 100.000 έως 200.000 ρουκέτες και πυραύλους.
Συνεπώς, πόσο όμως μπορεί να κρατήσει το Ισραήλ;
Αν και για τους ειδικούς δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο αυτό. ωστόσο εκτιμούν ότι το Ισραήλ μπορεί να τα βάλει με τουλάχιστον δύο οργανώσεις ταυτόχρονα.
Η αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ παρήγαγε τόσα πολλά όπλα πέρυσι που μπόρεσε να εξάγει μερικά, ακόμη και παρά τον πόλεμο στη Γάζα που ξεκίνησε τον Οκτώβριο.
Οι ΗΠΑ έχουν στείλει στο Ισραήλ τουλάχιστον δεκάδες χιλιάδες πυραύλους, βόμβες και βολές πυροβολικού τα τελευταία χρόνια. Και δεδομένων των απειλών που αντιμετώπισε, το Ισραήλ έχει σχεδόν σίγουρα δημιουργήσει τα αποθέματά του για να διατηρήσει πολλαπλές συγκρούσεις ταυτόχρονα – ειδικά αν το Ιράν συσπειρώσει τις συμμαχικές του ομάδες στον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη για να χτυπήσει ταυτόχρονα.
Μια καλή ιδέα του ισραηλινού οπλοστασίου, σύμφωνα με τον Τομ Καράκο, ειδικό στην αντιπυραυλική άμυνα στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον, έδωσε ο τεράστιος αριθμός των πυραύλων αναχαίτισης που μπόρεσε να εκτοξεύσει εναντίον ιρανικών πυραύλων και drones σε μία νύχτα τον περασμένο Απρίλιο.
Ωστόσο, «δεν υπάρχουν αρκετοί σιδερένιοι θόλοι στον κόσμο για να πιάσουν όλους τους πυραύλους που έχει η Χεζμπολάχ», είπε. «Η αντιπυραυλική άμυνα σου αγοράζει χρόνο, αλλά πρέπει να τον χρησιμοποιήσεις καλά για να τερματίσεις την απειλή με άλλα μέσα».
Πέρυσι, η αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ παρήγαγε αρκετά όπλα «για να έχει πλεόνασμα για να καλύψει τις δικές της ανάγκες, εντός της ίδιας της χώρας», δήλωσε ο Πίτερ Βεζίμαν, ερευνητής στο International Peace Research Institute της Στοκχόλμης.
Στην πραγματικότητα, οι ισραηλινές εταιρείες παρήγαγαν τόσα πολλά όπλα το 2023 που κατάφεραν να εξάγουν όπλα ύψους 13 δισ. δολ. σε ξένους στρατούς. Με αυτό το είδος αποθέματος, «πρέπει να υποθέσουμε ότι το Ισραήλ είναι βέβαιο ότι έχει τα οπλοστάσια που μπορεί να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που η σύγκρουση κλιμακωθεί περαιτέρω», είπε ο Βεζίμαν.
Οι εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας γενικά δεν δημοσιεύουν αριθμούς παραγωγής, εν μέρει για ανταγωνιστικούς λόγους. Όμως Βεζίμαν είπε ότι οι κατασκευαστές όπλων του Ισραήλ επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγή πυρομαχικών, κατευθυνόμενων βομβών και πυραύλων.