Συντάκτης Κώστας Μελισσόπουλος
Το προφίλ του μεταρρυθμιστή πολιτικού που δεν λαμβάνει υπόψη του το πολιτικό κόστος στη λήψη δύσκολων, αλλά απαραίτητων αποφάσεων, που θα αποδώσουν στο μέλλον, ενίσχυσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας με τις μαζικές αποστρατείες που πραγματοποίησε.
Ο υπουργός είχε λάβει τις αποφάσεις του πολύ πριν από τα Χριστούγεννα και τις συζήτησε με ελάχιστους ανθρώπους σε πολύ κλειστό κύκλο, ενώ ενημέρωσε και τον πρωθυπουργό για την αναγκαιότητα δημιουργίας μικρότερου και ευέλικτου Στρατού, που θα στηρίζεται σε καλά εκπαιδευμένους άνδρες και σε σύγχρονο εξοπλισμό.
Η κίνηση του Νίκου Δένδια είχε αρωγούς τους αρχηγούς των Επιτελείων, οι οποίοι προέκριναν την ανάγκη μείωσης των στελεχών σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο.
Σιγά-σιγά απλώθηκε ως φήμη στο Πεντάγωνο και ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά των υπό κρίση αξιωματικών. Αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασαν την αντίθεσή τους με το ενδεχόμενο μαζικών αποστρατειών, αφού ο κλάδος των Αξιωματικών είναι προνομιακό πεδίο για την κυβερνώσα παράταξη.
Στη «ΒτΚ» μίλησαν βουλευτές του κόμματος μετά τις αποστρατείες –μεταξύ των οποίων και πρώην αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας– λέγοντας ότι έγιναν αποδέκτες πολλών παραπόνων από τους αξιωματικούς για το κύμα των απομακρύνσεων.
Ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας θεωρούσε ότι η λελογισμένη, με βάση τις ανάγκες, μείωση ανωτέρων και ανωτάτων αξιωματικών ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Όμως, όταν έλαβε την απόφαση, γνώριζε ότι θα είχε να αντιμετωπίσει γκρίνιες και σκληρή κριτική, κυρίως από τους συναδέλφους του στη Νέα Δημοκρατία.
Προς τούτο, έδωσε εντολή στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων –κυρίως του Στρατού Ξηράς– να προχωρήσουν στο σχεδιασμό με απόλυτη μυστικότητα. Όμως, επειδή δεν μένει τίποτα μυστικό στο Πεντάγωνο, διέρρευσε μερικώς το σχέδιο.
Αρχικά διαψεύστηκε από αρμόδια στρατιωτικά χείλη, που τόνιζαν ότι «οι κρίσεις θα γίνουν κανονικά το Μάρτιο».
Και έγιναν… μόλις μία εβδομάδα μετά τη διαβεβαίωση αυτή! Η αλήθεια είναι πως βουλευτές της Ν.Δ. που διαφωνούσαν έντονα με τις αποστρατείες, γιατί γίνονταν δέκτες παραπόνων, μιλώντας στη «ΒτΚ» παραδέχονταν πως «οι 600 πλοίαρχοι και οι 1.600 και πλέον, συνταγματάρχες είναι πάρα πολλοί για ένα στρατό όπως ο ελληνικός».
Ο υπουργός πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, εξήγησε στους βουλευτές της Ν.Δ. που του ζήτησαν εξηγήσεις, ότι ο συνολικός αριθμός των ανώτερων αξιωματικών είναι τριπλάσιος και πλέον, από τον αριθμό των οργανικών θέσεων τις οποίες θα έπρεπε να καλύψουν οι συγκεκριμένοι ανώτεροι αξιωματικοί, και η απόφαση για μαζικές αποστρατείες ήταν μονόδρομος.
Οι 793 λιγότεροι αξιωματικοί αποτελούν αριθμό-ρεκόρ έπειτα από κρίσεις στους αντίστοιχους βαθμούς, με το «μαχαίρι» να μπαίνει βαθιά στην ιεραρχία, σύμφωνα πάντα με τη λογική εξορθολογισμού που επιδιώκει η πολιτική ηγεσία στο πλαίσιο της Νέας Δομής Δυνάμεων.
Όπως εξήγησε ο Νίκος Δένδιας, η συσσώρευση ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών στην κορυφή της στρατιωτικής ιεραρχίας εντάθηκε τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια.
Αποτέλεσμα ήταν να εκτιναχθεί ο αριθμός τους σε δυσανάλογα επίπεδα, την ώρα που είχε μειωθεί δραματικά ο αριθμός των σπουδαστών στις παραγωγικές σχολές αλλά και οι προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών.
Αυτό οδήγησε στο να μειωθεί ο αριθμός των νέων στελεχών και η σταδιακή αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των υπαξιωματικών και, κυρίως, των αξιωματικών και στους τρεις Κλάδους.
Με το πέρασμα των χρόνων προέκυψε υπερπλεόνασμα αξιωματικών σε σχέση με τις οργανικές θέσεις, που θα έπρεπε να καλύψουν.
Το πρόβλημα οξύνθηκε δραματικά κυρίως στον Στρατό Ξηράς και στο Πολεμικό Ναυτικό, με έμμεσο αποτέλεσμα την επιβράδυνση στην προαγωγή των αξιωματικών.
Οι υπεράριθμοι αξιωματικοί, όπως ήταν φυσικό, συγκεντρώθηκαν κυρίως στα Επιτελεία και στους μεγάλους Σχηματισμούς, την ώρα που τα στρατόπεδα στα χερσαία σύνορα του Έβρου αλλά και στα νησιά εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά στελέχωσης.
Αντίστοιχα και στο Πολεμικό Ναυτικό, την ώρα που οι ανάγκες στις Μονάδες του Στόλου είναι μεγάλες, τα γραφεία γέμισαν από υπεράριθμους αξιωματικούς, με αποτέλεσμα να επέλθει «ασφυξία» στα ανώτερα και ανώτατα κλιμάκια.
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία
Μπορεί στα λόγια η Τουρκία να εμφανίζεται ως «περιστερά της ειρήνης» με την Ελλάδα, αλλά στις πράξεις κάθε άλλο παρά κάτι τέτοιο δείχνει.
Ολοένα και περισσότερο αυξάνει τις προκλήσεις της, κάτι που ανεβάζει τον πήχη των απαιτήσεών της στο τραπέζι των συνομιλιών οψέποτε αυτό υπάρξει.
Κάπως έτσι για πρώτη φορά, η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως την ελληνική δικαιοδοσία βόρεια της Κρήτης, και μάλιστα μία ανάσα από τα εθνικά μας χωρικά ύδατα.
Συγκεκριμένα, δύο ερευνητικά πλοία, τα «NG Worker» και «IevoliRelume» με δύο NAVTEX βγήκαν στα 7 ναυτικά μίλια βόρεια του Λασιθίου για τις έρευνες πόντισης του καλωδίου ηλεκτρικής σύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ.
Η Τουρκία έστειλε στο σημείο κορβέτα η οποία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα δύο ερευνητικά πλοία, από το βράδυ του Σαββάτου, προχωρώντας μάλιστα και σε παρενόχληση διά ασυρμάτου, με ηχογραφημένο μήνυμα που αναφέρει: «Βρίσκεστε σε περιοχή εκτός δικαιοδοσίας της Ελλάδας».
Το Πολεμικό Ναυτικό, που ήδη έχει δεσμεύσει μεγάλη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κρήτης για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, έστειλε μία φρεγάτα προκειμένου να διαφυλάξει τα δικαιώματα της Ελλάδας σε μία περιοχή που η Τουρκία επιχείρησε να αμφισβητήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε εγρήγορση στο υπουργείο Εξωτερικών, και είχαν πάρει φωτιά οι δίαυλοι επικοινωνίας για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα το έθεσε και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, κατά τη συνάντησή τους στο Κατάρ.
Ο κ. Γεραπετρίτης φέρεται να τόνισε στον συνομιλητή του ότι τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν τη διαδικασία συνεννόησης των δύο χωρών, και κάλεσε τον ομόλογό του να αποτρέψει ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.
Παράγοντες του ΥΠ.ΕΞ. ανέφεραν στην «ΒτΚ», πως «με τέτοιες ενέργειες η Τουρκία δείχνει ότι επιθυμεί συνεννόηση μόνο κατ’ όνομα και όχι στην πράξη».
ΠΗΓΗ: https://www.vradini.gr