Όπως κάθε χρόνο μετά και τις τακτικές κρίσεις του μηνός Μαρτίου, θα ξεκινήσουν τα συμβούλια μεταθέσεων.
Άραγε θα υπάρχει βελτίωση του θεσμικού πλαισίου με αύξηση των θέσεων όπου τα στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων θα μπορούν να εκτελέσουν τον προβλεπόμενο χρόνο Δκσεως ή Ειδικής υπηρεσίας;
Εάν υπάρχει η πρόθεση, έχουν ενημερωθεί η χειριστές των μεταθέσεων ώστε να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες και στον κατάλληλο προγραμματισμό; Ο ΣΑΣΜΥ λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις της δωδεκαμελής συμβουλευτικής ομάδα εργασίας, που έχει συστήσει από μέλη του, κατέθεσε προτάσεις βελτίωσης με σκοπό την μείωση των μεταθέσεων και την εξοικονόμηση πόρων (
Αρ. Πρωτ.:21/2024 /Τρίκαλα,01 Οκτ 24).
Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις μεταθέσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ομαλή λειτουργία του στρατεύματος, την υπηρεσιακή εξέλιξη των στελεχών και τη διασφάλιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας. Ωστόσο, οι δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στις υφιστάμενες διατάξεις επιβάλλουν άμεσες βελτιώσεις, ώστε να επιτευχθεί δικαιότερη και πιο αποτελεσματική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.
Το Υφιστάμενο Νομοθετικό Πλαίσιο
Σύμφωνα με τον Ν. 3883/2010, άρθρο 4, οι τοποθετήσεις, μεταθέσεις και αποσπάσεις του στρατιωτικού προσωπικού γίνονται με πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά από γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου Μεταθέσεων. Παράλληλα, το άρθρο 28 του ίδιου νόμου καθορίζει τον απαιτούμενο Χρόνο Διοίκησης ή Ειδικής Υπηρεσίας που πρέπει να συμπληρώσουν οι αξιωματικοί για την προαγωγή τους.
Επιπλέον, οι Πάγιες Διαταγές του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), όπως η ΠαΔ 4-25/2005 για τους αξιωματικούς και η ΠαΔ 4-19/2012 για υπαξιωματικούς και ανθυπασπιστές, εξειδικεύουν τις διαδικασίες υλοποίησης των μεταθέσεων και του Χρόνου Διοίκησης.
Οι Αδυναμίες του Ισχύοντος Πλαισίου
Παρά τις προβλέψεις του νομοθετικού πλαισίου, η έλλειψη επαρκών θέσεων για την εκτέλεση του Χρόνου Διοίκησης ή Ειδικής Υπηρεσίας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εξέλιξη των στελεχών. Πολλοί αξιωματικοί ακόμη και αν υπηρετούν σε επιχειρησιακές μονάδες, αδυνατούν να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο, γεγονός που οδηγεί σε αυξημένες μεταθέσεις, επιβαρύνοντας τόσο τους ίδιους όσο και τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Η συνεχής μετακίνηση στελεχών όχι μόνο διαταράσσει την οικογενειακή τους ζωή, αλλά και μειώνει την αποτελεσματικότητα των μονάδων, καθώς απαιτείται χρόνος προσαρμογής σε νέα καθήκοντα και περιβάλλοντα.
Πολιτική Παρέμβαση και Επόμενα Βήματα
Ο Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Βασίλης Κόκκαλης, έχει καταθέσει με σχετική αναφορά στη Βουλή την πρόταση του ΣΑΣΜΥ
καλώντας το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει στις απαραίτητες βελτιώσεις. Σκοπός είναι η διασφάλιση της ομαλής εξέλιξης των στελεχών, η μείωση των δυσλειτουργιών και η εξοικονόμηση σημαντικών πόρων μέσω της μείωσης των μεταθέσεων.
Η αναμονή για απαντήσεις από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι κρίσιμη.
Αν οι προτάσεις γίνουν δεκτές και υπάρχει τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου με εφαρμογή τους από τις φετινές μεταθέσεις αυτό θα έχει θετικά αποτελέσματα τόσο για τα στελέχη όσο και για την επιχειρησιακή λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων .
Επίσης θα εξοικονομηθούν πόροι ( χρήματα) από τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ. Θέλει το ΥΠΕΘΑ να εξοικονομηθούν χρήματα;
Υπήρχε έντονη η αίσθηση ότι μια τροποποίηση που θα λύνει τις υπάρχοντες δυσχέρειες ήταν ανάμεσα στους στόχους του κ. Αρχηγού ΑΓΕΕΘΑ.
Σε κάθε περίπτωση, η διασφάλιση ενός δίκαιου, σταθερού και λειτουργικού συστήματος μεταθέσεων αποτελεί αναγκαιότητα για την αποτελεσματικότητα του στρατεύματος και τη διατήρηση του ηθικού των στελεχών.
Επίσης η δωδεκαμελής συμβουλευτική ομάδα του ΣΑΣΜΥ που συστάθηκε με απόφαση του ΔΣ προς ενίσχυση του έργου του (αποτελούμενη από 12 μέλη του ΣΑΣΜΥ διαφορετικών τάξεων) αναρωτιέται:
Γιατί οι θέσεις εξωτερικού για τους απόφοιτους ΣΜΥ μετά τα 19 έτη υπηρεσίας σχεδόν μηδενίζονται;
Είναι δυνατόν για τους αποφοίτους ΣΜΥ για τα μισά σχεδόν χρόνια υπηρεσίας τους στο στράτευμα , δηλαδή μετά την προαγωγή τους στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού να μην υπάρχουν θεσμοθετημένες θέσεις εξωτερικού εκτός από κάποιες στην Νήσο “Κ”;
Για την ενημέρωση σας και κατά την κρίση σας ενέργειες και δημοσιοποίηση.
Προς άρση κάθε παρερμηνείας οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι ως ΣΑΣΜΥ ΔΕΝ είμαστε συνδικαλιστικό σωματείο, αλλά αποτελούμε Νόμιμα αναγνωρισμένο σωματείο με την υπ’ αριθ. 07/27-3-2018 διάταξη Εκούσιας δικαιοδοσίας του Ειρηνοδικείου Τρικάλων, καταχωρημένο στα βιβλία σωματείων του αυτού δικαστηρίου με αριθμό μητρώου 1602/2018.
Εκφράζουμε τις θέσεις μας προς όφελος των μελών μας αυστηρά στο πλαίσιο των νόμων και κανόνων που έχει θεσπίσει η Πολιτεία, επιδιώκουμε το δημοκρατικό διάλογο, την ανταλλαγή επιχειρημάτων, την ενθάρρυνση και προβολή της γόνιμης σκέψης, την ανάδειξη της διαλεκτικής σύνθεσης απόψεων ως τρόπου επίλυσης των προβλημάτων και επιμένουμε στην ιχνηλασία ιδεών, απόψεων και προτάσεων, οι οποίες δύναται να προάγουν το κοινωνικό επίπεδο, να βελτιώσουν της συνθήκες διαβίωσης, καθώς και τις αντίστοιχες εργασίας των μελών μας αποφοίτων της ΣΜΥ. Πρόθεσή μας είναι να διασφαλίσουμε και αναδείξουμε τις ιστορικές παρακαταθήκες της Σχολής και συμβάλλουμε θετικά στο χτίσιμο ενός καλύτερου αύριο για τους αποφοίτους της ΣΜΥ.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΣΜΥ
-0-
Στέφος Ευάγγελος
Υπλγος ΠΖ ε.α
Πρόεδρος ΣΑΣΜΥ &
Μέλος ΔΣ ΕΑΑΣ
-0-
Γενικός Γραμματέας
Γεώργιος Κυλινδρής
Ανχης (ΑΤΘ)