ΘΕΜΑ : Ανοιχτή Επιστολή «Σώμα Υπαξιωματικών»
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας εκφράσω τις σοβαρές ανησυχίες και τον προβληματισμό όλων των μελών μας, αποφοίτων ΣΜΥ, σχετικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις σας για τη σύσταση ενός νέου «Σώματος Υπαξιωματικών», πρωτοβουλία που, παρά την ανάγκη για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του ρόλου των αποφοίτων ΑΣΣΥ/ΣΜΥ, εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη συνοχή, το στρατηγικό όραμα για και το μέλλον αυτών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, στο νέο «Σώμα Υπαξιωματικών» οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ/ΣΜΥ θα έχουν ως ανώτατο βαθμό αυτόν του Ανθυπασπιστή, προοπτική που δε μας βρίσκει σύμφωνους, μας προβληματίζει και αφήνει αναπάντητα ερωτηματικά, όπως:
– Πόσα χρόνια θα υπηρετούν οι Υπαξιωματικοί αυτοί, δεδομένου ότι σε άλλους στρατούς, όπως στον αμερικανικό (όπου, όμως, δεν υπάρχουν σχολές υπαξιωματικών) οι Υπαξιωματικοί αποστρατεύονται έπειτα από 15-20 χρόνια υπηρεσίας;
– Τι ρόλο θα διαδραματίζουν οι παραγωγικές σχολές Υπαξιωματικών, και ποια θα είναι η αξία των ακαδημαϊκών τους τίτλων;
– Θα συνεχίσουν οι παραγωγικές σχολές Υπαξιωματικών να λειτουργούν ως φορείς παροχής γνώσεων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή θα υποβαθμιστούν με τις νέες αλλαγές;
Σε μια εποχή, κε Υπουργέ, που η κυβέρνηση σας έχει προκηρύξει πρόσληψη νέων ΕΠΟΠ, οι οποίοι θα έχουν καταληκτικό βαθμό αυτόν του Αρχιλοχία, και ενώ ψηφίσατε, ένα χρόνο πριν, οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), να έχουν τη δυνατότητα να αποστρατεύονται με το βαθμό του Λοχαγού, εύλογα τίθενται ερωτήματα, όπως :
– Πως δικαιολογείται να μιλάτε σήμερα για «Σώμα Υπαξιωματικών», με περιορισμένες τις προοπτικές των στελεχών μας, αποφοίτων ΣΜΥ;
– Υπάρχει πραγματικά ένα ενιαίο, σαφές, δίκαιο και με ξεκάθαρη προοπτική σχέδιο για τους αποφοίτους ΣΜΥ ή τους αντιμετωπίζουμε με αποσπασματικές και κατά το δοκούν κάθε φορά πολιτικές;
– Μήπως κάποιοι ενοχλούνται από την αναβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου των αποφοίτων ΑΣΣΥ/ΣΜΥ και, εφόσον κάτι τέτοιο ισχύει, πόσο θεμιτό είναι τούτο να επηρεάζει το ρόλο του ιστορικού θεσμού των αποφοίτων ΣΜΥ στις ΕΔ αλλά και την ίδια τη συνοχή των τελευταίων;
– Υπάρχει, τελικά, όραμα και σχέδιο για τον πραγματικό ρόλο του αποφοίτου ΑΣΣΥ/ΣΜΥ, στη νέα δομή δυνάμεων;
Η ιστορία έχει δείξει, κε Υπουργέ, πως κάθε φορά που καταργήθηκαν ή αποδυναμώθηκαν οι σχολές Υπαξιωματικών, η ανάγκη για εξειδικευμένους και καταρτισμένους επαγγελματίες ανέκυπτε και πάλι εντονότερη.
Οι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ (ΣΜΥ, ΣΜΥΑ, ΣΜΥΝ) αποτελούν, όπως εσείς γνωρίζετε καλά, τη ραχοκοκαλιά του στρατεύματος, εργαζόμενοι με προσήλωση σε επιτελικές, διοικητικές και τεχνικές θέσεις σε όλες τις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων. Από την οργάνωση επιχειρήσεων μέχρι την τεχνική υποστήριξη, οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ είναι εκείνοι που καθημερινά, με τον κόπο τους, διασφαλίζουν τη λειτουργικότητα και την επιχειρησιακή ικανότητα του Στρατού.
Εκτιμούμε, λοιπόν, πως κάθε αλλαγή της βαθμολογικής εξέλιξης των καταξιωμένων αυτών στελεχών δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον, που επιβάλλει την αναβάθμιση του ρόλου των αποφοίτων ΑΣΣΥ και την αναγνώριση των πτυχίων τους ως ισότιμων με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, εφόσον ήδη παρέχουν γνώσεις τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (μην ξεχνάτε ότι δώσατε επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους ιδιωτικών κολεγίων τριετούς φοίτησης).
Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους σύγχρονους αποφοίτους των ΑΣΣΥ να εξελίσσονται όπως και όσοι ακολουθούν τον νόμο 2439/96, μέχρι τον βαθμό του Συνταγματάρχη, παρέχοντας μια σταθερή και συνεχή ενίσχυση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Η αναβάθμιση των τίτλων σπουδών και η ισοτιμία με τα ΑΕΙ θα καταστήσει τα πτυχία αυτά σύγχρονα και ανταγωνιστικά, προσφέροντας τις απαραίτητες γνώσεις για τη διαχείριση προηγμένων συστημάτων και τεχνολογιών, κυρίως όμως, θα προσελκύσει υψηλού επιπέδου υποψηφίους.»
Κι άλλες φορές κατά το παρελθόν ανέκυψαν, κε Υπουργέ, σκέψεις για μέτρα σε βάρος της προοπτικής και του μέλλοντος του Σώματος των Υπαξιωματικών του Στρατού μας, είτε ως αποτέλεσμα προαποφασισμένων πολιτικών είτε ως κακές και μη χρήσιμες, όπως εκτιμούμε, εισηγήσεις αποστράτων συμβούλων ή και εν ενεργεία στελεχών.
Καμία τους, ωστόσο, δεν τελεσφόρησε, μια και πάντοτε στο τέλος γίνονταν αντιληπτό το ανώφελο και η επιζήμια προοπτική τους για την ομοψυχία και το φρόνημα του Στρατού μας.
Θέλουμε, λοιπόν, να ελπίζουμε ότι δε θα είστε εσείς και η Κυβέρνησή σας, που θα ανασύρετε σκελετούς από τα χρονοντούλαπα, επιχειρώντας να κάνετε πράξη σκέψεις σίγουρα αρνητικές τόσο για το μέλλον των αποφοίτων ΑΣΣΥ/ΣΜΥ όσο και γι’ αυτή την άμυνα και ασφάλεια της χώρας μας.
Σε περίπτωση, ωστόσο, που αυτή η προσδοκία μας διαψευστεί, είμαστε υποχρεωμένοι, στα πλαίσια του ρόλου και της αποστολής μας ως Συνδέσμου, να διατρανώσουμε από τώρα και θέλουμε να γνωρίζετε αφενός την έντονη δυσφορία μας, για τις αποφάσεις που θα προκύψουν, αφετέρου την αποφασιστικότητα όλων των αποφοίτων ΑΣΣΥ/ΣΜΥ να αντιδράσουμε μαζικά και με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο για την αποτροπή της εφαρμογής τους.
Είμαστε σίγουροι, κε Υπουργέ, πως γνωρίζετε άριστα ότι η εθνική ασφάλεια δεν είναι για πειράματα και ότι απαιτεί συναίνεση, όραμα και σαφές σχέδιο για μια ισχυρότερη Ελλάδα. Και το «Σώμα των Υπαξιωματικών» που σας προτείνουν, δεν πρόκειται να υπηρετήσει τον ανωτέρω στόχο αλλά ούτε και το εθνικό συμφέρον.
Ζητούμε, λοιπόν, να σταθείτε μακριά από επισφαλείς για τα συμφέροντα του Στρατού και τις χώρας μας αποσπασματικές πολιτικές, δίνοντας προτεραιότητα σε ένα σαφές, με ορίζοντα και προοπτική για το μέλλον, σχέδιο για τους Αποφοίτους ΑΣΣΥ/ΣΜΥ.
Και στα πλαίσια αυτά ο ΣΑΣΜΥ, με το συντονιστικό συμβούλιο συλλόγων αποφοίτων ΑΣΣΥ, είναι πρόθυμος και έτοιμος να σας καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις, που θα εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον και το στόχο της ενίσχυσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι η νέα γενιά αποφοίτων ΑΣΣΥ, με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα αποκτά μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου, θα έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σύγχρονου γεωπολιτικού και επιχειρησιακού περιβάλλοντος.
Ας μην υποβαθμίσουμε, λοιπόν, τον ρόλο αυτών των στελεχών – μελών μας, βλέποντας το μέλλον τους ως τους “καραβανάδες” του παρελθόντος με καταληκτικό βαθμό αυτό του ανθυπασπιστή, αλλά ας αναγνωρίσουμε την αξία τους, ως τον ενδιάμεσο κρίκο στην βαθμίδα της ιεραρχίας, για τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.
ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι Ρίζες της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών:
1. Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) ιδρύθηκε αρχικά το 1884 ως «Προπαρασκευαστικών Υπαξιωματικών Σχολείων», με στόχο να παρέχει στους νέους στρατιώτες την απαραίτητη εκπαίδευση και μόρφωση, ώστε να αναδειχθούν σε ηγέτες που θα υπηρετήσουν την πατρίδα με θάρρος και στρατηγική σκέψη.
2. Σε όλη την ιστορία της, η ΣΜΥ έχει αναδείξει μορφές που διακρίθηκαν για τον ηρωισμό και την ικανότητά τους να ηγούνται σε κρίσιμες στιγμές της στρατιωτικής ιστορίας της Ελλάδας.
Η ιστορία της ΣΜΥ θα μπορούσε ιστορικά να χωριστεί σε τρις περιόδους.
«Α» Περίοδος: 1884-1889: ως «Προπαρασκευαστικών Υπαξιωματικών Σχολείων».
«Β» Περίοδος: 1925-1934: ως «Προπαρασκευαστική Σχολή Υπαξιωματικών».
«Γ» Περίοδος: 1949-2024 ως «Προπαρασκευαστική Σχολή Υπαξιωματικών» και στη συνέχεια ως «Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών».”
Ο ΣΑΣΜΥ ως Σωματείο.
Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ) αποτελεί νόμιμα αναγνωρισμένο Σωματείο, που συγκροτήθηκε με τη με υπ’ αριθ. 07/27-3-2018 διάταξη Εκούσιας δικαιοδοσίας του Ειρηνοδικείου Τρικάλων, καταχωρημένο στα βιβλία σωματείων του αυτού δικαστηρίου με αριθμό μητρώου 1602/2018.
Με εκτίμηση
Στέφος Ευάγγελος
Υπλγος ΠΖ ε.α
Πρόεδρος ΣΑΣΜΥ και
Μέλος ΔΣ/ΕΑΑΣ