13.3 C
Athens
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΣτρατός Ξηράς: Τι αλλαγές φέρνουν οι έκτακτες κρίσεις στον Έβρο

Στρατός Ξηράς: Τι αλλαγές φέρνουν οι έκτακτες κρίσεις στον Έβρο

Νικολέτα Πετανίδου 

Δεν αποδυναμώνεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα του Έβρου, μετά τις έκτακτες κρίσεις του Στρατού Ξηράς.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, στον Έβρο καταργείται η 7η Ταξιαρχία Πεζικού αλλά στην ουσία δεν μειώνεται ο αριθμός των Μονάδων που βρίσκονται στην περιοχή ούτε ο αριθμός του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτές.

Συνεπώς και των οικογενειών που διαμένουν στην περιοχή του νοτίου και κεντρικού Έβρου.

Πρακτικά, κατά τις ίδιες πηγές, αυτό που έφεραν οι έκτακτες κρίσεις του Ιανουαρίου είναι ότι καταργείται το επιτελείο της Ταξιαρχίας στο οποίο υπηρετούσανε με μετάθεση Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Οπλίτες.

Εκτιμάται ότι οι Αξιωματικοί οι οποίοι υπηρετούσαν στην 7η Ταξιαρχία θα τοποθετηθούν στις Μονάδες που υπαγόντουσαν στην Ταξιαρχία και σε γειτονικούς Σχηματισμούς (12 Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη και 50 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία στο Σουφλί.)

Απαιτείται μια Νέα Δομή Δυνάμεων

Η ανασυγκρότηση και η αναδιάρθρωση στην παρωχημένη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι αποσπασματική, αλλά εντάσσεται στην ευρύτερη μεταρρύθμιση αναδιοργάνωσής τους με την «Ατζέντα 2030». Μόνο μέσα από αυτές τις αλλαγές θα μπορέσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις να καταστούν οι ισχυρότερες στην ιστορία της χώρας μας.

Οι έκτακτες κρίσεις ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών του Ιανουαρίου αλλά και στόχος της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι ο εξορθολογισμός στη δομή των Δυνάμεων καθώς αποτελεί μια αναγκαιότητα που προκύπτει από τα διδάγματα που απορρέουν από τις σημερινές πολεμικές συρράξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας, αλλά και από την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας.

Όπως υπογραμμίζεται, ένα υδροκέφαλο σύστημα διοίκησης που χαρακτηρίζεται από υπερβολική συγκέντρωση ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών, είναι δυσκίνητο, βραδύ στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, με μειωμένα ανακλαστικά και άκαμπτο στην ιεραρχική εξέλιξη.

Άλλωστε, είναι σταθερή η βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την εξάλειψη χρόνιων παθογενειών στις Ένοπλες Δυνάμεις που είναι ασύμβατες με τις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Η μείωση του υπερβολικού και δυσανάλογου αριθμού των ανώτατων και ανώτερων Αξιωματικών ήταν ένα αναγκαίο και συνεπές βήμα για να προχωρήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην επόμενη φάση της μεταρρύθμισης «Ατζέντας 2030», ενώ έρχεται αμέσως μετά την απόφαση για τη συγχώνευση στρατοπέδων και μονάδων.

Επιπλέον, οι κρίσεις στοχεύουν επίσης στην αποκατάσταση της ευταξίας και της εύρυθμης κινητικότητας στην ιεραρχία των ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών, αλλά και μιας πιο ευέλικτης και λειτουργικής δομής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τριπλάσιος ο αριθμός Συνταγματαρχών

Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των Συνταγματαρχών οι οποίοι υπηρετούσαν στον Στρατό Ξηράς πριν από τις κρίσεις ήταν τριπλάσιος και πλέον του αριθμού των οργανικών θέσεων.

Όπως έχει τονίσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας «δεν μπορεί ο ελληνικός στρατός να έχει περισσότερα στρατόπεδα και περισσότερους ανώτατους αξιωματικούς από τον αμερικανικό στρατό, που είναι 20 φορές μεγαλύτερος».