Η οικογένεια του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εγκατέλειψε τη Συρία για τη Ρωσία αμέσως μετά την αιφνιδιαστική επίθεση των ανταρτών και τζιχαντιστών για την κατάληψη εδαφών στη βόρεια Συρία.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η βρετανικής καταγωγής σύζυγος του Άσαντ με τα τρία τους παιδιά, έφυγαν από τη Συρία την περασμένη εβδομάδα. Επίσης δύο γαμπροί του Άσαντ φέρεται να έχουν μεταβεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ενώ δεν είναι σαφές εάν ο ίδιος ο Άσαντ βρίσκεται ακόμη στη χώρα. Ενώ αρχικά υπήρξαν πληροφορίες από φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι είχε μεταβεί στο Ιράν, το ίδιο δίκτυο ανακάλεσε αργότερα την είδηση.
A swift offensive by Islamist insurgents in Syria threatened to cut off capital Damascus from the coast, a critical area for President Bashar al-Assad's minority Alawite sect and Russian allies https://t.co/B5uiDQpwaz pic.twitter.com/OPCbFPUfCp
— Reuters (@Reuters) December 6, 2024
Διέξοδο από το χάος αναζητούν Τουρκία, Ρωσία και Ιράν
Η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν επιχειρούν να βρουν διέξοδο για τη Συρία. Οι τρεις χώρες, οι οποίες στέλνουν στην Ντόχα τους υπουργους Εξωτερικών τους, είναι από το 2017 εταίροι στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα, η οποία άρχισε για να κάνει να σωπάσουν τα όπλα στη Συρία, χωρίς ωστόσο να έχουν συνταχθεί με την ίδια πλευρά στο πεδίο της μάχης.
Η Μόσχα και η Τεχεράνη έσπευσαν στο πλευρό του Σύρου προέδρου και τον βοήθησαν στρατιωτικά να συντρίψει την αντιπολίτευση, ενώ η Άγκυρα, χωρίς να εμπλέκεται άμεσα στο πεδίο, παρατηρεί ευμενώς τις προόδους που σημειώνουν τα κινήματα των ανταρτών.
The resurgence of fighting in Syria has brought into focus the role of foreign powers in the country — many of them have deployed troops there since 2011. Which foreign armies are involved in Syria? https://t.co/XxV70ZYKpb pic.twitter.com/7CGBlpwKjH
— Reuters (@Reuters) December 6, 2024
Οι αντάρτες ελέγχουν την Νταράα και προωθούνται στα περίχωρα της Χομς
Σύροι αντάρτες ανέφεραν αργά το βράδυ της Παρασκευής πως ελέγχουν την Νταράα (νότια), από όπου ξεκίνησε η εξέγερση του 2011 κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Πρόκειται για την τέταρτη πόλη στρατηγικής σημασίας όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις χάνουν τον έλεγχο την τελευταία εβδομάδα.
Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι αντάρτες κατέληξαν σε συμφωνία με τις κυβερνητικές δυνάμεις προκειμένου αυτές να αποχωρήσουν, παρέχοντας τους εγγυήσεις για ασφαλή διέλευση προς την πρωτεύουσα Δαμασκό, η οποία απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα.
Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται αντάρτες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες να γίνονται δεκτοί με επευφημίες και πανηγυρικούς πυροβολισμούς σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Μέχρι στιγμής δεν υπήρχε επίσημη αντίδραση από τον συριακό στρατό ή την κυβέρνηση Άσαντ, ενώ το Reuters υπογραμμίζει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τον ισχυρισμό των ανταρτών.
Η κατάληψη της πόλης Νταράα, της οποίας ο πληθυσμός ξεπερνούσε τις 100.000 πριν από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου (2011), είναι υψηλού συμβολισμού αφού θεωρείται λίκνο της εξέγερσης. Είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, η οποία έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους, στα σύνορα με την Ιορδανία.
Another one is down: The statue of Hafez al-Assad has fallen once again in the heart of Daraa after the city’s liberation. pic.twitter.com/RrYHtbjNyz
— Clash Report (@clashreport) December 6, 2024
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση των ανταρτών ότι προωθήθηκαν στα περίχωρα της πόλης Χομς (κεντρικά). Εάν οι αντάρτες καταλάβουν τη Χομς θα αποκόψουν την πρωτεύουσα Δαμασκό από τα παράλια, όπου οι ρώσοι σύμμαχοι του Άσαντ έχουν ναυτική και αεροπορική βάση. «Οι δυνάμεις μας απελευθέρωσαν την τελευταία κοινότητα στα περίχωρα της πόλης Χομς και πλέον βρίσκονται προ των πυλών της», ανέφερε η τζιχαντιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) σε μήνυμά της στην πλατφόρμα Telegram.
Η συμμαχία των ανταρτών, της οποίας ηγούνται οι ισλαμιστές της HTS κάλεσαν εκ νέου τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να αυτομολήσουν.
Καθώς συνεχίζεται η προέλαση των ανταρτών, χιλιάδες κάτοικοι της Χομς εγκαταλείπουν εσπευσμένα την πόλη κατευθυνόμενοι προς την Λαττάκεια και την Ταρτούς.
ΠΗΓΗ: https://www.libre.gr