13.3 C
Athens
Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΤι είπε ο ΥΕΘΑ Γ. Κεφαλογιάννης για τις αλλαγές διοικήσεων στα στρατιωτικά...

Τι είπε ο ΥΕΘΑ Γ. Κεφαλογιάννης για τις αλλαγές διοικήσεων στα στρατιωτικά νοσοκομεία

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης παραχώρησε χθες, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024, συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του “Kontra Channel” και τον δημοσιογράφο Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ακολουθούν βασικά σημεία της συνέντευξης:

Για την αλλαγή των διοικήσεων των στρατιωτικών νοσοκομείων

Ήταν επιβεβλημένη αυτή η απόφαση, προφανώς με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά βεβαίως προστίθεται σε μια πρωτοβουλία που ούτως ή άλλως, ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουμε αναλάβει ήδη από τον Οκτώβριο, οπότε παρουσιάσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο ένα Σχέδιο Νόμου, το οποίο επεξεργαζόμαστε εδώ και αρκετούς μήνες.

Και ο λόγος που το παρουσιάσαμε, είναι ακριβώς γιατί διαπιστώσαμε κάποιες παθογένειες στα στρατιωτικά νοσοκομεία, στις υγειονομικές δομές των Ενόπλων Δυνάμεων. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί περί τον Ιανουάριο και οφείλω να αναφέρω ότι με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις που θα φέρει, θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν παθογένειες δεκαετιών.

Για τις αλλαγές που θα φέρει το Σχέδιο Νόμου «Ρύθμιση Υγειονομικών Θεμάτων Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις»

Τα στρατιωτικά νοσοκομεία αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζονται ως νοσοκομεία, αλλά ως στρατιωτικές Μονάδες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να μην είναι υποχρεωτική η κατάθεση του προϋπολογισμού, των ισολογισμών. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει θέματα αδιαφάνειας σε μία σειρά από ζητήματα. Δεν λέω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέτοια περιστατικά, αλλά θα μπορούσε κάποιος κακοπροαίρετος να εκμεταλλευτεί αυτές τις καταστάσεις.

Κατά δεύτερον, παρατηρούμε ότι πολλοί στρατιωτικοί γιατροί και γενικότερα οι υγειονομικοί, το προηγούμενο διάστημα έχουν παραιτηθεί και ο λόγος είναι αφενός ότι αποκτούν πολύ αργά τις ειδικότητές τους, αφετέρου πως η σταδιοδρομία τους εξαρτάται και από αμιγώς στρατιωτικά καθήκοντα.

Ένας στρατιωτικός γιατρός, για παράδειγμα, πρέπει να είναι Διοικητής σε κάποια νησιά προκειμένου να αποκτήσει το βαθμό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στερούνται τα νοσοκομεία κρίσιμες ειδικότητες. Ερχόμαστε λοιπόν εδώ να το ρυθμίσουμε, δίνοντας τη δυνατότητα πλέον κάποιος στρατιωτικός γιατρός να κάνει χρόνο διοίκησης και εντός του νοσοκομείου.

Σχετικά με το θέμα των πιστοποιήσεων, πράγματι αυτή τη στιγμή οι ιατρικές υπηρεσίες στα νοσοκομεία δεν πιστοποιούνται, αλλά και δεν υπάρχει και μία κοστολόγηση. Και το αναφέρω αυτό σε συνέχεια της οικονομικής αυτοτέλειας που θα αποκτήσουν τα νοσοκομεία. Θα πρέπει να ξέρουμε τι ξοδεύουμε, τι δαπανούμε, ποια είναι τα έσοδα, για να μην είμαστε αυτή τη στιγμή σε μία κατάσταση, όπου έχουν συσσωρευτεί εδώ και περίπου δεκατρία χρόνια δεκάδες εκατομμύρια οφειλές από τον ΕΟΠΥΥ προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία και αντιστοίχως οφειλές των στρατιωτικών νοσοκομείων προς τους προμηθευτές. Και παράλληλα θα υπάρξει και μία πιστοποίηση όλων των ιατρικών πράξεων, σύμφωνα με τους δείκτες που θα μας δώσει το Υπουργείο Υγείας.

Μέσα από αυτή τη μεταρρύθμιση θα βελτιωθεί η στελέχωση των νοσοκομείων, ενώ και οι ίδιοι οι γιατροί θα έχουν μία καλύτερη σταδιοδρομική πορεία. Ακόμα, οι δομές εντός των νοσοκομείων θα αλλάξουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να παρέχονται και καλύτερες υπηρεσίες προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για παράδειγμα,  ένας στρατιωτικός, ο οποίος θέλει να πάρει γυαλιά οράσεως με συνταγογράφηση της Υπηρεσίας και δαπανά ένα συγκεκριμένο ποσό, θα κάνει 12 μήνες κατά μέσο όρο για να πάρει πίσω τα χρήματά του. Αυτό είναι κάτι, το οποίο το αλλάζουμε. Επίσης για πρώτη φορά στρατιωτικοί γιατροί και υγειονομικοί γενικότερα θα αμείβονται και θα αποζημιώνονται για τις εφημερίες, για τα νυχτερινά, όπως συμβαίνει και στο ΕΣΥ. Άρα παρέχουμε κίνητρα ακριβώς για να μην έχουμε διαρροή κρίσιμου υγειονομικού προσωπικού από τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα για καλύτερες υγειονομικές υπηρεσίες προς όλους τους δικαιούχους και δημιουργούνται μία σειρά από νέες δομές στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Μεταξύ άλλων, θα δημιουργηθεί, ένα πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης και Μονάδα Αντιμετώπισης Πολεμικού Τραύματος. Έχουμε δει δυστυχώς στο παρελθόν να χάνονται συνάνθρωποί μας επειδή δεν υπάρχει αυτή η κρίσιμη ειδικότητα και κλινική πουθενά στον ελλαδικό χώρο. Επομένως μέσα από αυτό το νομοσχέδιο πιστεύουμε και πραγματικά θέλουμε ριζικές αλλαγές στην λειτουργία των  στρατιωτικών νοσοκομείων.

Για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα παραμείνουν με τη λειτουργία την οποία έχουν ως μονάδες, μεταξύ άλλων, και των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν υπάρχει καμία περίπτωση ούτε συγχωνεύσεων, ούτε υπαγωγής τους στο ΕΣΥ. Πολλές φορές στην Ελλάδα έχουμε μία τάση να πηγαίνουμε και στο άλλο άκρο. Τα καταγγελόμενα περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες προφανώς είναι κατακριτέα, εξάλλου και ως πολιτική ηγεσία αντιδράσαμε άμεσα, ενώ ταυτόχρονα είναι υπό διερεύνηση κάποια ζητήματα και η Δικαιοσύνη από τη δική της πλευρά επιλαμβάνεται αυτών.

Αλλά, παράλληλα, οφείλω να τονίσω ότι γενικότερα οι υπηρεσίες οι οποίες προσφέρονται στα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι πάρα πολύ καλές. Κι ότι, επίσης, αν έλειπαν οι στρατιωτικοί γιατροί και γενικότερα τα στελέχη μας, ειδικά σε κάποιες περιοχές της Βορείου Ελλάδος, το ΕΣΥ θα είχε καταρρεύσει.

Θυμίζω ότι πάνω από 176 γιατροί νοσηλευτές έχουν στελεχώσει μονάδες νοσοκομείων του ΕΣΥ, σε περιοχές όπως οι Σέρρες, η Κομοτηνή, η Ξάνθη, ενώ στα ακριτικά νησιά οπλίτες ιατροί στελεχώνουν κρίσιμες μονάδες. Παράλληλα, πάνω από 220 στελέχη αυτή τη στιγμή είναι στο ΕΚΑΒ, ως πληρώματα νοσοκομειακών πληρωμάτων. Είμαι βέβαιος ότι η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι οι στρατιωτικοί υγειονομικοί βάζουν πλάτη, αφουγκραζόμενοι, από την πλευρά τους, με αίσθημα ευθύνης, τις ανάγκες που υπάρχουν στην κοινωνία.